Deel C Hand-out #2

GNSS-koppeling

OVERZICHT

Dit document legt de basisconcepten van GNSS uit voor nauwkeurigere meetlocatiegegevens en het gebruik van een GNSS-ontvanger met Survey123.

WAT IS GNSS?

GNSS staat voor Global Navigation Satellite System en is de meer formele manier om te beschrijven wat veel mensen GPS noemen. GNSS gebruikt een groep satellieten in de ruimte om de locatie te bepalen, navigatie, en timingdiensten overal ter wereld. Alle mobiele telefoons en tablets hebben ingebouwde GNSS-mogelijkheden, zodat gebruikers hun locatie kunnen zien met een app. Over het algemeen, de GNSS-locatiegegevens die door een telefoon of tablet worden verstrekt, bevinden zich binnen twee meter van de werkelijke locatie. Om een ​​hoger niveau van nauwkeurigheid te bereiken, aanvullende technologie is vereist.

Locatie-informatie of gegevens met een hogere nauwkeurigheid kunnen worden verkregen door een GNSS-ontvanger te gebruiken die is gekoppeld aan een bestaand apparaat zoals een mobiele telefoon of tablet. De nauwkeurigheid van een GNSS-ontvanger hangt af van de locatie van een gebruiker, het type apparaat dat wordt gebruikt, de configuratie, weer patronen, en meer. Een gebruiker op de ene locatie kan verschillende nauwkeurigheidsmetingen hebben dan een gebruiker op een andere locatie vanwege de beschikbaarheid, nummer, en positie van satellieten. Atmosferische omstandigheden zoals bewolking en heldere luchten zullen de nauwkeurigheid van een GNSS-apparaat beïnvloeden.

GNSS ONTVANGERS VOOR ONDERZOEK123

Survey123 kan GNSS-mogelijkheden gebruiken die zijn ingebouwd in mobiele telefoons en tablets, of een gebruiker kan een externe GNSS-ontvanger toevoegen om gegevens met een hogere nauwkeurigheid te verkrijgen. Er zijn veel GNSS-ontvangers beschikbaar; echter, ze werken niet allemaal rechtstreeks met Survey123. Een GNSS-ontvanger gebruiken met Survey123, de ontvanger moet de output van de National Marine Electronics Association ondersteunen (NMEA) berichten.

Om de nauwkeurigheid van de locatie van een gebruiker te verbeteren, overweeg een GNSS-ontvanger te gebruiken die differentiële correcties ondersteunt. Als de gebruiker een Apple-apparaat gebruikt, ze moeten ook een GNSS-ontvanger kiezen die wordt ondersteund door het Apple-besturingssysteem, iOS. Hoewel Cadasta geen volledige lijst heeft van ondersteunde GNSS-ontvangers voor Android, Appel, of Windows-apparaten, hier is een lijst met veelgebruikte GNSS-ontvangers::

Slechte Elf GNSS Landmeter
Bad Elf GNSS Pro
Bad Elf GNSS Pro+
Eos Arrow Lite
Eos Pijl 100
Eos Pijl 200
Eos Pijl Goud
Garmin GLO
Garmin GLO 2
Geneq SxBlue II
Gene SxBlue III
Juniper Systems Geode
Leica GG03
Leica GG04
Leica Zeno 20
Trimble-katalysator
Trimble R8

Het is belangrijk om de specificaties van de GNSS-ontvanger die het project wil gebruiken te herzien om er zeker van te zijn dat deze wordt ondersteund door de juiste NMEA-technologie, anders werkt het niet met Survey123.

CONFIGURATIE VAN GEMEENSCHAPPELIJKE GNSS-ONTVANGERS

GNSS-ontvangers kunnen het locatiesignaal van een verzamelapparaat verhogen, zoals een telefoon of tablet, maar het eenvoudig koppelen en verbinden van het GNSS-apparaat met een telefoon of tablet leidt niet altijd tot de meest geoptimaliseerde nauwkeurigheid en precisie die beschikbaar is. De optie Minimale configuratie biedt een algemene nauwkeurigheid en precisieverhoging, terwijl de geoptimaliseerde configuratie van het Survey123-formulier, gezien in de volgende sectie, maakt geavanceerd gebruik van een gekoppeld en verbonden GNSS . mogelijk.

De eerder genoemde, veelgebruikte GNSS-apparaten, inclusief Garmin, Slechte Elf, Trimble, en anderen, kan worden gekoppeld via Bluetooth en verbonden via de Survey123-applicatie. De stappen voor het koppelen en verbinden van de GNSS-ontvanger met een mobiele telefoon of tablet zijn als volgt::

1. Open het mobiele apparaat en schakel de Bluetooth-optie in;
  2. Selecteer de Bluetooth pictogram en houd het enkele seconden ingedrukt totdat de optiepagina verschijnt;
  3. Selecteer de Nog een apparaat toevoegen optie en selecteer de GNSS-ontvanger;
  4. Open de Survey123 mobiele app;
  5. Selecteer de Meer opties icoon;
  6. Selecteer Instellingen;
  7. Selecteer Plaats;
  8. Selecteer Aanbieder toevoegen;
  9. Het apparaat zal nu proberen de GNSS-ontvanger te vinden; en
  10. Zodra de GNSS-ontvanger is aangesloten, er wordt een melding weergegeven om aan te geven dat er verbinding is gemaakt.

Als het apparaat niet correct is geconfigureerd:, dan zullen de mobiele telefoon of tablet en de GNSS-ontvanger niet correct communiceren, wat leidt tot tal van technische storingen en fouten. Als basiskoppeling niet voldoende is, is een meer geavanceerde configuratie van een GNSS-ontvanger vereist. Geavanceerde koppelings- en configuratie-instructies worden uitgelegd in de Geoptimaliseerd GNSS-configuratiedocument.

ALGEMENE PROBLEMEN EN OPLOSSINGEN

Het apparaat is losgekoppeld of de verbinding werkt niet.
Sluit de Survey123-app en schakel alle bluetooth-verbindingen uit. Misschien wilt u ook de mobiele telefoon of tablet opnieuw opstarten. Breng vervolgens de Bluetooth-verbinding opnieuw tot stand en open de app om het GNSS-apparaat te koppelen in Survey123.

Er is geen satellietontvangst.
Ga naar een gebied met een heldere lucht en zonder begroeiing, omdat bewolkte en diepe bosomstandigheden kunnen voorkomen dat het GNSS-apparaat met de satellieten communiceert.

De locatie van het punt is niet op de juiste plaats.
Probeer de verbinding opnieuw tot stand te brengen en ga naar een gebied zonder bomen of wolken.

AANVULLENDE HULPBRONNEN